restauracja z włoską kuchnia Kraków

Chcesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą idealną alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli dobrze zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.

restauracja Kraków

   

Jednak najpierw: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Szablonowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem legendarnym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Bezsprzecznie, włoskie jedzenie jest nadzwyczaj regionalne, również jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła jednakże jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet legalnie nazywać się pizzerią!

Czym cechuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i w najwyższym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest potrzebne prócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży lub ewentualnie 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

W następnej kolejności pora na ulubione dodatki, chociaż można trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najprawidłowiej również gotową pizzę podać typowo po włosku – inaczej ozdobić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.