Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w praktycznych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, aby uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda gigantycznego trudu. najdroższe kawy na świecie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także dobrego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film