Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których potraw.
Wino musujące
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić również z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara norma powiada, iż do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna norma. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.