Wyjątkowa włoska kuchnia
Chcesz dobrze zjeść? Pośród szerokich możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i spora porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. bogata karta win w nowej włoskiej restauracji Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, tortellini, ravioli i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film